Tecnòfils, opinions i reflexions d'interès sense filtres ni censura

Abans de l'epidèmia del covid-19 molts llocs de treball eren presencials, d'obligada assistència i amb un requeriment bàsic d'informàtica. Aquests requeriments permetien a tothom accedir a qualsevol lloc de feina i poder desenvolupar la funció per la qual l'havien contractat sense cap extra. Ara, després d'aquestes set setmanes que portem de confinament tot ha canviat.

Els llocs de feina els quals eren de presència obligatòria i han pogut adaptar-se al teletreball ara són esclaus del sistema tal com ho eren abans de la pandèmia. Després tenim el grup de treballadors que mai ha necessitat un ordinador per desenvolupar la seva tasca i ara tenen totes les aplicacions de videoconferències instal·lades al seu telèfon intel·ligent que només el tenien per WhatsApp i trucades i han descobert totes les aplicacions ofimàtiques possibles i per últim, els treballadors que ja havien adaptat el seu lloc de feina amb aplicacions i eines digitals per poder treballar desde qualsevol ubicació, sense mai pensar que una pandèmia ens faria estar a casa de manera indefinida.

Tot treballador s'imaginava un teletreball diferent, d'una jornada laboral definida de vuit hores diàries de dilluns a divendres, sense trucades fora d'aquest horari d'oficina i poden realitzar les tasques de la casa, sortint a comprar i podent tenir temps per a ell o ella mateixa. La realitat és que cap lloc de treball que no estava adaptat a poder fer-ho desde casa ho ha fet correctament i aquesta decisió crearà conseqüències brutals en la vida laboral d'aquests treballadors afectats.

No és culpa del President del Govern Espanyol, No és culpa del President de la Generalitat de Catalunya i no és culpa del teu encarregat o director. En definitiva és culpa teva, culpa teva de no marcar un horari i complir-lo.

La promesa digital en el món de l'educació és horrorosa

L'alumnat de Catalunya tenia un horari marcat de manera setmanal de dilluns a divendres dintre de les vuit i mitja del matí a les cinc de la tarda de mitjana amb hores lectives dintre d'un centre educatiu.

L'adaptació ràpida i amb pedals del Departament d'Ensenyament ha deixat clara la poca planificació que hi ha i la manca de recursos per fer-ho possible a totes les ubicacions del territori.

Aquest alumnat amb set hores diàries de classe obligatòries (sense comptar les activitats extraescolars) s'han convertit en classes en hores diferents del dia, sense realitzar set hores lectives amb el professorat ensenyant temari, examinant els coneixements i amb una quantitat desorbitada de feina per tot l'alumnat a casa (no només parlem de l'educació obligatòria, també podem englobar l'educació secundària, batxillerat, graus de formació i carreres universitàries).

No pot ser que l'alumnat tingui filosofia a les 11 del matí i no torni a tenir classe "presencial" fins a les 16:00 de la tarda i s'acabi aquí la jornada. Bé, sí que pot ser però no té cap lògica estructural.

En definitiva, el sistema laboral-educatiu ha desenvolupat un món digital que és un caos. Un caos d'horaris, un caos de responsabilitats, un caos organitzatiu i un caos que pagarem molt car en els pròxims anys. Ara bé, la promesa digital podria haver-se preparat amb seny i amb temps, però bé, sempre ens quedarà TikTok.

Ja estàs subscrit perfectament per llegir tot el contingut de Tecnòfils
Hola de nou, Estàs dintre del teu compte!
Perfecte! t'has registrat perfectament
Completat! El teu compte està perfectament actiu, ja tens accés a tot el contingut de Tecnòfils!