Tecnòfils, opinions i reflexions d'interès sense filtres ni censura

No tinc temps. És que arribo a casa i no puc sortir a fer esport, què faig amb els nens? Els meus horaris són incompatibles amb un gimnàs. Sortir a fer esport m'avorreix... Qui no ha fet servir mai una o més d'aquestes excuses? El paradigma de tot està canviant. Ara conduir fins a una ciutat és molt més fàcil, gràcies als GPS, ara seguir una recepta de cuina és molt més senzill, gràcies per exemple a YouTube. El món del fitness també ha patit el terrabastall provocat per la tecnologia, i de quina manera…  I és que ara, cada vegada es fa més difícil trobar una excusa creïble per no fer-ne. Opcions n'hi ha milers, amb una oferta àmplia que passarem a intentar analitzar a continuació.

El món del fitness també ha patit el terrabastall provocat per la tecnologia

YouTube, el nou professor

YouTube... A YouTube hi podem trobar de tot. Influencers dient el què pensen, reviews de productes amb unes tècniques audiovisuals espectaculars, directes de videojocs, receptes de cuines... És la televisió a la carta més gran que existeix, i no només això, també una font inesgotable de coneixement i guies. El món del fitness no n'és pas una excepció. Amb la crisi del COVID-19, molts personal trainers o professors de gimnàs s'han hagut de reinventar, i molts han optat per YouTube com una nova forma de fer arribar els exercicis a tothom. Des de classes gratuïtes, classes en directe o vídeos on ensenyen posicionaments per tal de fer correctament els exercicis. Efectiu? Doncs tot depèn.

Entrenament realitzat per Quim Royes publicat al YouTube de la Colla Joves Xiquets de Valls

Sempre he pensat que l'esport ha de ser quelcom col·lectiu. En els individuals, també. Sempre he cregut en la motivació com a fita per fer exercici, i anar a un gimnàs i veure gent al voltant que es supera dia a dia sempre ajuda a superar-te a tu mateix. Potser YouTube és la més freda de les maneres de fer esport. Ara bé, efectiva sí que ho és: oferint classes 24/7 per poder-les realitzar com i quan vulguis és una bona opció per a tot aquell que no disposi del temps per sortir o anar a un gimnàs.

Instagram i els seus directes

Si parlem de YouTube, també ho hem de fer d 'Instagram. I és que la xarxa de Zuckerberg també és una bona eina per a la realització de directes. En aquesta s'hi han pogut veure molts lives d'esportistes, per exemple, responent preguntes. Pot ser una molt bona eina motivacional i complementària a YouTube, ja que aquesta sembla molt més propera que YouTube. Això sí, difícil poder ensenyar bé uns exercicis des de una pantalla de smartphone i en format vertical, així que aquesta no seria la millor eina per publicar una classe, però n'és una d'excel·lent per motivar, respondre preguntes i estar proper a tots els seguidors que al final et paguen unes classes o van al teu gimnàs i no poden anar-hi a les hores que potser el seu monitor té disponibles per a preguntes.

Apps i plataformes Web

Molts gimnasos o patronats d'esports han optat per aquest camí, sobretot després del confinament. I és que si YouTube és una eina molt bona, és oberta, i per tant la manera d'obtenir-ne benefici és mitjançant visualitzacions i publicitat. Llavors, com seguir cobrant o tenir enganxats els teus clients si no pots oferir les teves instal·lacions? Doncs una de les maneres és portar les instal·lacions a casa, al mòbil, amb una aplicació on normalment et pugen vídeos, et fan rutines, o et permeten parlar amb els professors directament amb un xat on pots fer consultes i demés. És una manera d'oferir el màxim contingut amb les limitacions que tinguis. I, un cop passat el confinament, de ben segur que és una eina que seguiran utilitzant, com ja es fa molt habitualment, on et permeten, entre d'altres, reservar una pista de pàdel, reservar classes col·lectives amb aforament limitat, etc... Una eina molt útil per tal de maximitzar el nostre temps al gimnàs i no perdre el temps amb preguntes o tràmits com una reserva.

Exemple de la app TraininGym, utilitzada pel PME de Tarragona

No ens oblidem també de la quantiosa oferta de jocs que tenim el nostre abast en forma d'aplicació mòbil. Des d'un joc on ens perseguiran una sèrie de zombies i a través de comandes de veu, ens faran seguir una ruta o una altra augmentant la intensitat segons zona i desenvolupament del joc. També tenim d'altres com Pokémon GO o Harry Potter Unite on, d'una forma més relaxada, ens plantegen una experiència de joc basada en caminar d'un punt a uns altres, ja sigui enfrontant-nos a mags o caçant les populars criatures anomenades Pokémon. Bones opcions si no visquéssim la situació actual, per descomptat.

Videojocs: fer de l'exercici un altre tipus d'entreteniment

A nivell personal, és l'apartat on més us puc parlar i on puc aportar dades reals. Veureu, reconec ser una d'aquelles persones que posava moltes excuses. També us dic que si l'esport no és col·lectiu i amb algun tipus de finalitat, m'avorreix… Molt! Si estàs practicant, per exemple, bàsquet, tens un objectiu clar, agafar la pilota i fer-la passar per la cistella a la vegada que evites que l'altre equip pugui encistellar-la a la seva. Aquest sí té un objectiu clar, no només és teu, sinó d'un equip sencer, i això sí em diverteix. Llavors, què fer en el meu cas per entrenar?

Vaig començar sortint a caminar/córrer. Vam començar a fer-ho en parella, portant el nostre fill (que d'aquelles era un nadó) al cotxet i fèiem entre 5-7 quilòmetres caminant a ritme alt. I he de dir que era divertit. Motivava anar amb la teva parella i fer esport junts. A més, si un està cansat un dia, l'altre estira d'ell per fer l'exercici i al ritme al que toca. Però arriba un moment en què el nadó ja no és tant petit i això d'anar al cotxet no li agrada tant. Llavors has de començar amb l'esport individual i sempre a les hores que la vida et deixa (normalment a les nits). No sé quanta gent es trobarà aquesta situació, ja sigui per nens, feina, cuidar de persones dependents, etc... però estic segur que molts lectors s'hi sentiran identificats. A tot això, va arribar a finals de febrer la coneguda pandèmia... Allò ens va fer pensar, què fem per poder fer exercici si no podem sortir de casa?

I llavors va arribar Ring Fit Adventure. Per qui no ho conegui, aquest és un joc de Nintendo Switch que incorpora dos accessoris amb ell, una anella on s'hi posa un Joy-Con i una cinta per la cama on es col·loca l'altre. Així, el que ens proposa aquest joc és ben senzill: mitjançant aquests dos accessoris, hem d'anar fent diferents rutines, entre les quals estan fer esquats, diferents pressions, ja sigui pressionant contra el ventre, pressió a baix, pressió rere la nuca, córrer (al lloc), ioga (l'arbre, el guerrer), i abdominals. I arrodonint tot això, amb una aventura al més pur estil RPG on anirem recorrent el món de Ring Fit perseguint al Draco, l'antagonista, per derrotar-lo, fent combats per torns on, per atacar, haurem de realitzar diferents rutines ja esmentades. Això potser trenca un dogma, i és el de lligar videojocs amb vides poc saludables. Evidentment, la gran majoria del sector presenta propostes per jugar-hi de manera tradicional, assegut i mitjançant teclat i ratolí o un comandament, però en aquest exemple veiem que no, que existeixen alternatives. Però això funciona? Què millor que posar un exemple real: jo mateix.

Això potser trenca un dogma, i és el de lligar videojocs amb vides poc saludables.

Cas real: funcionen els jocs a l'hora d'aprimar-se?

La resposta és breu: sí, sempre que siguem constants. Crec que la constància és la base en això. En el meu cas, vaig rebre el joc del qual hem parlat el dia 15 d'abril. Aquell dia ja el vaig provar i les sensacions eren bones. Bé, no ho eren, vaig acabar cansat, i mira que vaig fer poc (ja portàvem uns dies de confinament i això el cos ho nota). Però animat per la meva dona, vaig seguir, dia rere dia. I ja en porto 25 d'entrenament consecutius. Què em motiva a seguir, a banda dels possibles beneficis en salut i condició física? Doncs un mode aventura molt ben pensat.

Exemple de com funciona el sistema de combat de Ring Fit Adventure

Et crees el teu personatge, t'introdueixen al món, i et fan combatre per tal de salvar en Draco. Premissa senzilla que segueixen la majoria de RPG (heroi o herois que salven el món o a un antagonista). De bon començament tens disponibles una minsa varietat d'atacs, un parell de pressions, esquats, cames al pit i poca cosa més, però a mesura que vas fent les accions proposades, guanyes experiència, com en qualsevol RPG. Als combats també, i amb l'experiència augmentes nivells. Aquests, et donen més punts d'atac i defensa i et van donant nous atacs (nous exercicis) que pots anar afegint al teu repertori (i que faran que durant un combat, puguis fer rutines molt variades i que impliquin molts músculs del teu cos). Això enganxa, i sinó que li preguntin a la meva dona, poc amant d'aquesta indústria, la qual ja és nivell 103 en aquests moments. Us deixo uns quants dels entrenaments que he anat fent aquests dies.

Deixant de banda el joc, del qual no faré més que aquestes línies de review per a que entengueu del que parlo si no l'heu vist mai; és efectiu l'esport realitzat a través d'un videojoc? Passo a comentar-vos les dades reals per saber-ho. Per començar, la meva dieta es més o menys equilibrada, tendeixo més a menjar carn, pasta i amanida que verdura, però es podria dir que és més o menys correcta. No m'he tret cap tipus d'aliment calòric per ara; menjo pa, pizza, hamburguesa, alguna salsa, etc... I tot i així, des del 21 d'abril (primer dia que em vaig pesar), ja he perdut 2'16kg en poc menys d'un mes. Si això ho completés amb una dieta més restrictiva, de ben segur obtindria uns resultats molt interessants. Afegint també la disminució del IMC en 0'65, podem afirmar que la constància i les rutines proposades pel joc donen com a resultat la baixada de pes desitjada.

Dades, dades i més dades...

No volia acabar aquest "petit" article sense comentar un dels aparells que potser més ha impulsat l'esport individual en els últims temps. Ja siguin amb rellotges intel·ligents amb Wear OS, la proposta d'aparells amb sensors més professionals com Garmin, o la sempre increïble polivalència de l'Apple Watch; aquests aparells han incrementat el número d'adeptes a l'esport individual, ja sigui en sessions de videojocs, en rutes amb bicicleta o la nova moda "runner". Ara és molt habitual escoltar en una tertúlia laboral a la cantina els quilòmetres que ha fet un, la ruta en bicicleta que s'ha marcat l'altre, i tot perfectament mesurat, des de calories cremades, inclinació realitzada, quilometratge, pulsacions, etc... Un nou món de dades que, a mi, em sembla molt atractiu de tenir al teu abast, podent veure gràfiques i evolucions.

Recordar-vos que tot el que s'ha comentat en aquest article és activitat física, si sentiu cap molèstia o dolor, heu d'anar a visitar el metge i parar qualsevol activitat que us pugui fer més mal a la llarga. Sobretot, sigueu responsables i escolteu sempre el vostre cos, que és molt savi. Vosaltres què, heu fet molt d'esport durant aquest confinament? Us agrada l'esport individual o sou més d'esports d'equip? Com veieu, oferta n'hi ha molta, i més ara amb la inserció d'horaris on poder realitzar esport al carrer i no lligar la nostra sessió entre les nostres quatre parets de casa. Ja sigui amb videojocs, YouTube, contractant un personal trainer o de la manera que sigui, l'important és que tothom practiqui esport, com diria Sinatra, "a la seva manera".

Ja estàs subscrit perfectament per llegir tot el contingut de Tecnòfils
Hola de nou, Estàs dintre del teu compte!
Perfecte! t'has registrat perfectament
Completat! El teu compte està perfectament actiu, ja tens accés a tot el contingut de Tecnòfils!